
Hiszpania – Kuchnia
Hiszpańska sztuka kulinarna kojarzy się z ciepłym słonecznym dniem i orzeźwiającym zapachem płynącym z morskiej bryzy, to smak najlepszych wakacji, który umila każdy dzień spędzony w tym pięknym kraju. Kuchnia hiszpańska to unoszący się w powietrzu aromat oliwy z oliwek, to smak niezwykle lekkiego wina i roztartych na pieczywie pomidorów.
Potrawy podawane w hiszpańskich domach niosą ze sobą zapach i smak wszystkiego za co kochamy Hiszpanię. Kuchnia hiszpańska jest jak beztroskie życie w tym kraju – jest niezwykle lekka, zdrowa, a jej przygotowanie nie zabierze nam cennego czasu, który chcemy spędzić nad morzem.
Fundamentem kuchni hiszpańskiej jest oczywiście oliwa z oliwek, która jest dosłownie w każdej, nawet najprostszej potrawie. Nieodzownym dodatkiem w kuchni hiszpańskiej są pomidory, których jest tutaj pod dostatkiem. Co najdziwniejsze, Hiszpanie prawie w ogóle nie jedzą pomidorów w całości. Mogą wcierać pomidory w pieczywo namoczone oliwą, ale chodzi tu bardziej o lekki aromat, więc większą część tego warzywa po prostu wyrzucają.
Hiszpańska kuchnia to produkty pochodzące z morza, urodzajnej ziemi i pachnących gajów tego kraju, to w dużej mierze aromatyczne owoce morza i ryby, to wyjątkowe suszone szynki, które zachęcająco wiszą na wystawach sklepowych i wspaniałe sery woskowane. Kuchnia hiszpańska to świeżość płynąca z naturalnych produktów.
Najbardziej cenionymi przez Hiszpanów produktami są szynki serrano, czy kiełbaski chorizo, a także przepyszne sery, które wyróżniają się lekkością i charakterystycznym smakiem. Różnorodność produktów hiszpańskich zadziwia. Hiszpanie słyną z przygotowywania lekkich przekąsek tzw. tapas. Do najbardziej znanych na całym świecie potraw należy: gazpacho, paella, pintxos, placek tortilla ( smakiem przypomina placek z cebulą i ziemniakami – warto spróbować).
Hiszpania słynie na całym świecie z lekkiego i aromatycznego wina. W najcieplejsze dni Hiszpanie piją Sangrie, lekkie wino Tinto de verano (wino, sprite, woda mineralna, cytryna) lub wino z wodą mineralną i cytryną. Popularnym napojem jest piwo, które podawane jest z przekąskami. Najbardziej lubianym piwem w Hiszpanii jest San Miguel i Cruzcampo.
Hiszpania ma bogatą kuchnię i spędzając tu wakacje, warto zrezygnować z jedzenia hamburgerów na rzecz przepysznych owoców morza czy gazpacho.
